Hanna Tsepesh: Здравейте Mystica! Добре дошли в HELL ON FIRE!!

Mystica:
Здравейте Hell on Fire!
Групата има дълга предистория като емоционален заряд и идейно израстване и е претърпяла много промени във времето. В момента сме в състав: Росен Колев – китари, Владимир Георгиев – вокали, Соня Спасова – клавири, Петко Михайлов – бас и Антонио Велков – барабани. Да се надяваме, че и за напред ще останем в този състав ;)
На 06.06.2008г. излезна официално за България нашият албум “Dreams in real forms”.
Mystica:
Роден съм и съм израснал в София – столицата на България. Работя в сферата на finance и management accounting. Обичам планините, бързите коли, Португалия, зеленчуци, почти всичко, което нормалните хора харесват и половината от нещата, които не мога да си купя… Обичам хубавата музика, в гадната музика търся нещо хубаво и когато не го намеря се чувствам зле…
Hanna Tsepesh: Какви са вдъхновенията ви за текстовете на MYSTICA?
Mystica:
За текстовете в този албум вдъхновението са хората и начина, по който живеят живота си. През целия си живот вземаме решения, които макар не винаги да са съдбоносни, оказват влияние върху нас. Накрая, когато погледнем към изминалото време разбираме, че не само нашите постъпки определят живота ни. Ние сме подвластни на времето и нашите съвременници, но и на необятната МИСТИКА, която обгръща случайността.
Hanna Tsepesh: Кои са любимите ви банди за момента?
Mystica:
Mystica: Ако някой отговори лесно на този въпрос, значи той изобщо не се интересува от музика… но ще се опитам: Dream Theater, Toto, Kansas, Circle to Circle, Steve Vai, Evergrey, DIO, Rainbow, White Snake, Helloween, Circus Maximus, King Diamond … знам, че е тъпо да изброя 200 групи, затова ще спра тук…
Mystica:
Както казва Влади, трудно е да се отговори на такъв въпрос, защото слушам много и стилово разнообразна музика. Като по-млад музикант слушах предимно китарно-инструментално насочени групи и изпълнители като Y.Malmsteen, Cacophony, King Diamond и много други. Естествено и сега продължавам да ги харесвам.
Последното, което ме впечатли е албума на Beyond Twilight “For the love of art and the making” от 2006г., а иначе напоследък постоянно си пускам Adagio и Circus Maximus, а групата, която винаги ще е на първо място в сърцето ми е Psychotic waltz.
Hanna Tsepesh: Кажи ми Росене, кога започна да свириш на китара и защо избра този инструмент?
Mystica:
Преди доста години един приятел си купи акустична китара и започна да свири песни на Beatles, знаейки само основните акорди на китарата… и така покрай него и аз се запалих. Не бях чувал още Metallica или която и да било известна метъл група. Сериозно започнах да свиря и композирам от 1990г.
Hanna Tsepesh: Владимир, а ти кога започна да пееш? Можеш ли да опишеш историята накратко…
Mystica:
Пея от малък, винаги съм имал влечение към музиката. Първите ми опити за пеене бяха в родилния дом, но мисля, че излезе само грозен бебешки рев и хълцане … въпреки това всички наоколо изглеждаха доволни…
Hanna Tsepesh: Относно албума ви “Dreams In Real Forms”, харесва ми много, китарните сола и мелодийте са фантастични, както и текстовете! Поздравления на всичките за добрата работа!! Но за хората които не познават стилът и работата на MYSTICA, разкажете малко за стилът и албума. Какво казва MYSTICA с този албум на хората?
Mystica:
На всеки човек с този албум казваме нещо различно. Посочи ни някой конкретен и ще ти разкажем нашето послание за него…
Mystica:
Музиката в него е адресирана към широк кръг слушатели – има за всекиго по нещо. На по-непретенциозния слушател музиката ще се стори мелодична и ненатоварваща. По-претенциозните ценители също има какво да чуят – има интересни акценти, смяна на ритми, унисони, засечки в добра комбинация. Стилът е прогресив метъл, който набляга на твърдото звучене, но с мелодични разрешения, като не толкова се обляга на импровизацията, както е в джаза и в някои рок-стилове, а по-скоро на предварително синхронизирани интереси моменти, които звучат като импровизация, но са сравнително уточнени.
Hanna Tsepesh: Имате едно парче с български текст, можете ли да ми кажете какво е заглавието и каква е темата?
Mystica:
Българското парче е наследство от предишния проект на група „Агония”. Тенденцията е всичко да бъде на английски език, защото се стремим да излезем извън България и ще ни бъде доста трудно да се реализираме, ако пеем на български. Защото музиката е универсален език, но не може да се каже същото за родния ни език.
Парчето е кръстено на легендарния воин Спартак, който е повел бунт и е превърнал хиляди роби от Рим в свободни хора. Текста е по стихотворение на Христо Смирненски (български поет). В песента се усеща тягостното настроение от подтисничеството, но и войнствения дух и копнежа на свобода.
Hanna Tsepesh: Относно студиото, всичко беше ли готово когато Mystica влезе да запише албума?
Mystica:
Записите ни отнеха повече време, отколкото бяхме планирали, но пък направихме страхотен албум – времето си струваше! Парчетата бяха напълно готови, но не искахме да правим компромиси със звука и идеята за кристално чуващи се инструменти. Искахме ясно да се откроява всеки един – бас, китара, клавир, барабани, вокали, но и всичко да е смесено и балансирано перфектно.
Hanna Tsepesh: От къде идва името на бандата и защо точно този избор?
Mystica:
Всички в групата сме любители на популярната в България напитка МАСТИКА (подобна е на узо и абсент) На поредната репетиция някой на шега я нарече мистика, защото добре замайва главата и след като изтрезняхме – осъзнахме, че групата може да се казва така. На всички много ни хареса, а и перфектно отговаряше на стила ни.
Така се появи Mystica – както целия материал, така и името се роди в репетиционната
Hanna Tsepesh: Трябва да кажа, че обложката ми харесва много, фантастична е! Ще обясните ли каква е идеята в картината? Има доста магически неща там…
Mystica:
В обложката има акценти от композициите в албума. Нищо не е случайно. Ако прочетете малките историйки, ще намерите логичната връзка. Нашият уеб дизайнер и приятел Иван Маслев успя да визуализира объркания свят на героя в албума. Когато хората държат в ръцете си обложката и чуят музиката и текстовете, ще започнат да намират акцентите един по един, докато подредят целия пъзел.
Hanna Tsepesh: Любопитно, в България лесно ли е за метъл банда да изгрее? Имате ли някакъв вид подкрепа там?
Mystica:
За истинските творци няма лесно постигнати цели. Истината е, че албумът е финансиран изцяло от нас и наши приятели, които оценяват труда ни. За съжаление в България няма музикална компания, която да продуцира и издава метъл музика. В момента албумът се разпространява благодарение на нашите усилия. Това, което много ни радва е, че албумът се харесва и извън пределите на България. Имаме вече покани за концерти и доста дадени интервюта.
Изключително благодарим за възможността да се представим и в Hell on fire! При Вас е първото ни португалско интервю
Hanna Tsepesh: Имате ли някакви планове да свирите в Португалия за в бъдеще? Има ли дати/места на ваши концерти, които да ни кажете?
Mystica:
С удоволствие бихме дошли да свирим при Вас, ако ваш промоутър ни покани при разумни условия.
Hanna Tsepesh: Последен въпрос, имате ли послание към всички португалски метъл фенове?
Mystica:
„Dreams in real forms” е послание към метъл феновете от цял свят, както и към португалските.
Hanna Tsepesh: Благодаря Ви за отговорите! HELL ON FIRE ви пожелава много успехи с албума “Dreams In Real Forms”! Късмет за бъдещи концерти и се надяваме да видим MYSTICA тук скоро!

By: Hanna Tsepesh

http://www.mysticaband.net/